تأثیر احساسات بر گردش خون
تحقیقات نشان دادهاند که حالتهای مختلف احساسی، الگوی جریان خون در بدن را تغییر میدهند. برای مثال، در زمان خشم، گردش خون در سر، گردن، شانهها، ساعد و کف دستها افزایش مییابد. شاید به همین دلیل است که فرد خشمگین احساس میکند باید فریاد بزند یا واکنش فیزیکی نشان دهد؛ گویی آماده است شاخ به شاخ شود.
در حالت شادی، جریان خون در تمام بدن افزایش مییابد. به همین دلیل است که در شادی شدید، انگار روی زمین بند نیستیم. دلمان میخواهد سراپا برقصیم؛ بدن پر از انرژی میشود.
اما در حالت ترس، داستان متفاوت است. در این حالت، کف پاها و بازوها کمخون میشوند، در حالی که کف دستها کمی پرخونتر میشوند، که این حالت باعث عرق کردن کف دستها میشود. همچنین قفسه سینه پرخونتر میشود، انگار که قلب میخواهد از سینه بیرون بزند. شاید این توضیحی باشد برای آن احساس معروف: «قلبم آمد توی دهانم».
جالبتر اینکه، کاهش خونرسانی به اندامها در ترس شدید، ممکن است دلیل علمیای باشد برای حالتی که در افسانهها و اسطورهها به «خشک شدن یا سنگ شدن از ترس» تعبیر شده است. در افسانه مدوسا، هرکس به چشمانش نگاه میکرد، سنگ میشد. شاید این تعبیر، نمادی از فلج شدن بدن بر اثر ترس شدید باشد؛ حالتی که بدن در واکنش به خطر، توان حرکت را از دست میدهد، درست مثل خشکی و بیحرکتی یک سنگ.
مریم سلیماتی
#روانشناسی