سکاها؛ جنگجویان استپهای اوراسیا
سکاها قومی از کوچنشینان ایرانیتبار بودند که در استپهای وسیع اوراسیا زندگی میکردند. آنها به دلیل مهارت در سوارکاری و جنگاوری معروف بودند و نقش مهمی در تاریخ ایران و همسایگانش داشتند. آثار باستانی به جا مانده از آنها نشان میدهد که فرهنگی غنی و هنری منحصربهفرد داشتهاند. در این مقاله، با سکاها، سبک زندگی، جنگهای آنها و تأثیرشان بر تمدنهای دیگر آشنا میشویم.
سکاها چه کسانی بودند؟
سکاها گروهی از کوچنشینان بودند که از قرن هفتم تا سوم پیش از میلاد در استپهای اوراسیا، از دریای سیاه تا آسیای میانه، پراکنده بودند. آنها به زبانهای ایرانی شرقی سخن میگفتند و سبک زندگیشان بر پایه دامداری و کوچنشینی بود. مهارتشان در تیراندازی با کمان از روی اسب، آنها را به جنگجویانی بیرقیب تبدیل کرده بود.
قلمرو و شیوه زندگی
سکاها بیشتر عمرشان را در حرکت سپری میکردند. خانههایشان چادرهای سبکی بود که روی ارابههایی قرار داشت و بهراحتی جابهجا میشد.
آنها علاوه بر دامداری، به شکار و تجارت هم مشغول بودند. از طلا برای ساخت زیورآلات و اشیای زینتی استفاده میکردند. طرحهای حیوانی در هنر آنها بسیار دیده میشود که نشاندهنده ارتباط عمیقشان با طبیعت است.
جنگهای سکاها با امپراتوریهای بزرگ
سکاها با امپراتوریهای بزرگی مانند ایران هخامنشی و یونان درگیر شدند. داریوش بزرگ در یکی از لشکرکشیهایش به سمت شمال دریای سیاه، با سکاها جنگید، اما به دلیل سبک زندگی متحرک آنها، موفق نشد پیروزی قاطعی به دست آورد.
برخی پژوهشگران معتقدند که سکاها همان تورانیان در شاهنامه فردوسی هستند، اما درباره این موضوع اتفاقنظر وجود ندارد. در شاهنامه، کیخسرو با تورانیان جنگید و آنها را شکست داد.
هنر و فرهنگ سکایی
سکاها هنری غنی و نمادین داشتند. آنها از طلا برای ساخت اشیای زینتی، تاج و زرههای جنگی استفاده میکردند. در گورهای سکایی مانند پازیریک (Pazyryk) و ایسیق (Issyk)، فرشهای بافتهشده، مجسمههای طلایی و زینافزارهای زیبا کشف شده که نشاندهنده مهارت فوقالعاده آنها در فلزکاری و صنایعدستی است.
افول سکاها
با گذر زمان، سکاها تحت فشار قدرتهای دیگر مانند ایرانیان، سلتها و هونها قرار گرفتند. برخی از آنها در فرهنگهای دیگر جذب شدند و برخی به مناطق شرقیتر کوچ کردند. با این حال، تأثیرشان در تاریخ باقی ماند و نام آنها هنوز هم در افسانهها و آثار باستانی دیده میشود.
سکاها مردمانی جنگجو، هنرمند و تأثیرگذار بودند. سبک زندگی و هنرشان الهامبخش بسیاری از تمدنها شد. شناخت آنها به ما کمک میکند تا درک بهتری از گذشتهٔ سرزمینهای ایرانی و کوچنشینان باستان داشته باشیم.
منابع
1. هرودوت، تاریخ
2. شاهنامه فردوسی
3. کتیبههای هخامنشی، نقشرستم
4. یافتههای باستانشناسی در پازیریک و ایسیق، موزه بریتانیا
5. Christopher I. Beckwith, “Empires of the Silk Road”
مریم سلیمانی